A diferència d’altres tipus d’abusos com el físic o el sexual, l’abús emocional és més complicat de reconèixer.

Normalment es pot associar amb l’expressió de diferents conductes com són la por al rebuig, a l’abandonament, a la vergonya o a la falta de mèrits personals.

Hi ha dues tàctiques que solen utilitzar molt ens abusadors emocionals: la projecció i la capacitat per fer embogir a l’abusat amb enganys.

La projecció és l’acció de fer creure inacceptables sentiments o desitjos d’una altra persona. Per exemple, fer sentir a una altra persona estúpida perquè tu et sents inferior. .

L’objectiu de la projecció és canviar la nostra responsabilitat i conducta cap a la d’una altra persona.

I fer embogir a l’altra segur que ho tenim tots més o menys clar. Es tracta de generar molta confusió i que la persona abusada dubti d’ella mateixa constantment. Per exemple, fer creure a la persona que és un mal pare o mer perquè deixa els seus fills sense atendre i s’oblida de coses importants a tenir en compte per la seva educació o salut. Per descomptat que tots aquests oblits són falsos i inventats per part de l’abusador. La seva insistència a fer-ho provoca que la persona s’ho acabi creient i dubtant de les seves habilitats com a pare o mare.

Les persones que han patit abús emocional de petites té un risc més elevat de partir abús emocional de grans. És un patró conductual après i, malauradament, acceptat i molt interioritzat.

SENYALS QUE INDIQUEN UN ABÚS EMOCIONAL

Bloqueig

Els alguns casos d’abús emocional no tenen lloc crits i crítiques constants. A vegades té lloc una incomunicació cap a la resta de familiars o amics. No es vol saber res de l’altra gent i molt menys del seu punt de vista.

Emocions amagades

Es dóna en casos, per exemple, quan el sentiment d’amor es fa servir per amagar una emoció vital com és la ira. Sol generar molta ansietat a la víctima i provoca sentiments de rebuig.

Canviar situacions

Si en algun moment la víctima i l’abusador tenen una confrontació es pot donar el cas que l’abusador canviï els fets i acabi atribuint la culpa i responsabilitat del que ha passat a la víctima.

Ràbia intensa

Es poden donar brots de ràbia desmesurada i irracional que no tenen cap lògica per part de la víctima i provoca que augmenti la sensació de por i indefensió per la seva part. Sol anar acompanyat també del silenci de la víctima.

Menystenir

Moltíssimes vegades l’abusador per tal de sentir-se superior necessita menystenir a la víctima, una manera cruel d’anul·lar-la com a persona. El que fa és ignorar els seus èxits i objectius aconseguits. Per exemple, aprovar unes oposicions, un augment de sou o un canvi a una millor feina.

 

font ⎮ Psych Central

COMENTARIS

DEIXA LA TEVA RESPOSTA

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.