Són les 8.12 del matí i agafes el diari. Vas directament a l’apartat de l’horòscop i busques el símbol de cranc. Comences a llegir la previsió i penses: Que fort, és exactament el que em passa a mi, l’han escrit pensant en mi!

MEEEEC, fals! L’han escrit per a tu i per als milers i milers de lectors que són cranc i que avui també el llegiran. Això sí, tots teniu un tret el comú: us ha afectat el que es coneix com a efecte Forer.

Però què és l’efecte Forer?

El responsable de posar-li aquest nom va ser el psicòleg nord-americà Bertram Forer qui a finals dels anys 40 va fer un experiment on va demanar als seus estudiants que avaluessin de 0 a 5 els resultats d’un suposat test de personalitat. El que va passar és que els estudiants no sabien que els resultats del test eren els mateixos per a tots. La mitjana de la seva avaluació es va acostar al 4,30, o sigui, una immensa majoria d’ells es va creure que el test l’avaluava personalment. Cosa totalment falsa.

Per tant, l’efecte Forer passa quan una persona accepta de manera incondicional un supòsit sobre si mateixa perquè es pensa que prové d’una font fiable. Acceptarà qualsevol generalització sense tenir en compte que aquesta mateixa pot ser perfectament vàlida per a qualsevol altra persona.

Quin és el seu mecanisme?

En realitat la manera que ens pot influir l’efecte Forer és senzill. La clau està a donar quasi sempre dues opcions contradictòries i així segur que encertes. Diràs que ets una persona introvertida però a vegades notes que necessites parlar amb gent i ser més sociable. Si et pares a pensar-ho fredament, a tots ens pot haver passat això. Les afirmacions són imprecises en la justa mesura que ser generalitzables a una gran massa de gent.

Una altra de les raons importants de la seva influència està relacionat amb el biaix cognitiu de la confirmació. Per exemple, si en aquests moments estàs en un moment baix i et sents trist i llegeixes a l’horòscop que ‘passaràs per moments difícils però te’n sortiràs sense problemes’. Immediatament el que et vindrà al teu cap és que estan parlant de tu i que no passa res perquè, com molt bé has llegit, te’n sortiràs sense problemes.

horòscop efecte forer

L’única manera de no deixar-te influir sobre l’efecte Forer és tenir un esperit crític amb allò que fas o llegeixes. Si penses un moment en calma veuràs que és impossible que l’horòscop encerti el teu pronòstic vital; recorda que tots som únics i aquest horòscop l’han escrit pensant en molta gent, cosa que fa impossible que tots els pronòstics siguin encertats.

Si tens la sensació que passes per un moment de dificultats i no aconsegueixes veure-ho clar, el que t’aconsellem és que vagis a buscar ajuda professional d’un psicòleg o psiquiatre i quan llegeixis el diari passis de pàgina quan arribis a l’horòscop i, en canvi, t’aturis als mots encreuats o al sudoku. La teva ment t’estarà molt agraïda.

COMENTARIS

DEIXA LA TEVA RESPOSTA

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.