La relació entre les migdiades i el desenvolupament d’una demència no està encara gens clara. Alguns estudis apunten que la gent gran que dorm durant el dia ho fan per compensar la falta de son durant la nit.
Altres estudis, apunten que un excés en el temps de les migdiades pot afectar la regulació natural de la son en àrees específiques del cervell i relacionar-se amb l’aparició de la demència.
La freqüència i la duració de les migdiades entre gent gran amb deteriorament cognitiu lleu (sol aparèixer entre l’envelliment normal i la demència) es veu incrementada segons un estudi publicat a Alzheimer’s and Dementia.
L’estudi ha examinat un total de 1401 persones grans amb una mitjana d’edat de 81 anys i al llarg de 14 anys. A l’inici de l’estudi un total de 75,7% dels participants no mostraven cap deteriorament cognitiu, mentre que un 19,5% tenien deteriorament cognitiu lleu i un 4% havien estat diagnosticats de malaltia d’Alzheimer (MA)
Resultats
L’anàlisi estadística de les dades obtingudes va mostrar que la MA accelera aquest canvi en el sentit que augmenta el temps i freqüència de les migdiades al llarg del temps.
El 24% dels participants que a l’inici de l’estudi no mostraven cap símptoma, al cap de sis anys van desenvolupar la MA. Els pacients que dormien més d’una hora al dia de migdiada tenien un 40% més de risc d’acabar desenvolupament la MA en contra dels que dormien menys d’una hora.
Els científics responsables de l’estudi han explicat que, malgrat les troballes, encara no hi ha prou evidència científica per arribar a cap conclusió causal entre l’increment i freqüència de les migdiades i el desenvolupament de demència.
Afirmen que els canvis observats poden trobar-se en el fet que les persones amb la MA tenen afectades les àrees relacionades amb la regulació de la son abans esmentada i això provoca l’acumulació de les proteïnes Tau (biomarcador relacionat amb la MA).
Encara falta molta investigació per establir una relació causa-efecte, però sí que pot servir per explorar nous estudis relacionats entre la durada i freqüència de les migdiades i el deteriorament cognitiu vist a mesura que ens anem fent grans.
COMENTARIS