Una combinació de factors biològics i ambientals poden ajudar a entendre la relació

Per la demència el factor més important a tenir en compte és l’edat. Cada cinc anys a partir dels seixanta-cinc anys la probabilitat de desenvolupar-la el multiplica per dos. Altres factors a tenir en compte són el genètic, i d’altres d’evitables com fumar, tenir una bona salut cardiovascular, l’aïllament social i deficiències visuals i auditives.

La importància de l’estrès

D’altra banda, existeixen una sèrie de trastorns mentals, com poden ser la depressió i l’esquizofrènia, que també s’hi ha trobat una relació amb la demència.

Un estudi fet a Nova Zelanda aquest any ha trobat una relació entre la malaltia mental i la demència. Els investigadors han pogut accedir a les dades mèdiques de més d’un milió i mig de persones al llarg d’un període de trenta anys.

El que han trobat és que les persones amb diagnòstic de trastorn mental confirmat (ansietat, depressió, trastorn bipolar entre altres) tenen quatre vegades més de possibilitats de desenvolupar una demència en comparació a les persones que no el tenen.

Els investigadors sospiten que l’estrès permanent pugui ser un factor de risc important perquè pot arribar a malmetre la nostra salut cerebral. Estudis amb animals i humans han trobat una relació entre l’estrès i la pèrdua de connexions neuronals a la zona de l’hipocamp (relacionada amb la memòria).

Creuen que l’estrès causat pel trastorn mental aniria relacionat amb una menor reserva cognitiva, necessària per poder fer front a la pèrdua de capacitats cognitives a mesura que ens anem fent grans.

D’altra banda, les persones amb segons quins trastorns mentals poden mostrar dificultats per aconseguir una vida saludable plena a escala física i social. Alhora també solen mostrar una mitjana superior que la resta pel que fa al consum de tabac i a un baix nivell educatiu.

Quines són les possibles solucions?

La solució passaria per un major pressupost en sanitat pública per poder fer front als casos de trastorns mentals greus. Al mateix temps, també s’han de tenir en compte l’aplicació a escala social de mesures de prevenció per la demència com poden ser l’exercici físic, el control de les malalties cardiovasculars, la diabetis, l’exercici cognitiu o tenir una vida social rica, entre altres.

Algunes d’aquestes malalties solen aparèixer sobretot en l’adolescència o durant l’inici de l’edat adulta, per tant, s’hauria de tenir especial cura de les persones d’aquesta franja d’edat.

COMENTARIS

DEIXA LA TEVA RESPOSTA

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.