Fer-se gran comporta canvis en el nostre cervell. Canvis que poden significar dificultats en la memòria, raonament o pensament.

En el cas del deteriorament cognitiu lleu (DCL) ens trobem amb persones que durant l’envelliment poden patir dèficits en la memòria, llenguatge, raonament, etc. Tot i que aquestes poden ser recurrents al llarg del temps, solen ser d’un grau menor als que podem trobar en casos d’Alzheimer.

Normalment el DCL sol ser una etapa de transició entre l’envelliment normal de la persona amb els dèficits que pot presentar per l’edat i la malaltia d’Alzheimer.

Portar un estil de vida que inclogui realitzar activitat física, vida social activa, estimulació intel·lectual, una dieta saludable i evitar a tota costa l’alcohol i el tabac, ajuda a evitar el deteriorament cognitiu del nostre cervell.

Les activitats estimulants ajuden a tenir un cervell més saludable

Un estudi recentment publicat a la revista Neurology ha trobat que fer servir l’ordinador, jugar a jocs, fer manualitats i mantenir una vida social activa poden reduir el risc de patir DCL.

Els autors de la investigació van fer servir una mostra de 2,000 persones de més 70 anys sense indicis de DCL i els hi van preguntar amb quina freqüència van tenir activitats mentalment estimulants durant els seus 50 i 60 anys.

Al llarg de cinc els científics ens hi van passar un test de memòria cada 15 mesos i durant aquest període temps 532 de les 2,000 persones van desenvolupar demència cognitiva lleu. Els que més van patir un deteriorament cognitiu són els que menys activitats estimulants practicaven.

L’activitat mental estimulant ha mostrat tenir un efecte positiu en el cervell.

  • Fer servir l’ordinador entre els 40 i 65 anys redueix el risc de patir DCL un 37%
  • Les activitats socials, fer mots encreuats, jugar a cartes també ajuda a reduir la DCL en un 20%
  • També s’ha trobat que fer manualitats redueix el risc de DCL en un 42% però a partir només de la tercera edat.

Els resultats obtinguts en l’estudi també mostren que entre els participants que realitzaven entre dues o tres activitats tenien un 28% i 45% menys respectivament de desenvolupar DCL.

Com més activitats beneficioses pel cervell realitzis, menys probabilitats tindràs de desenvolupar una DCL.

Conclusions

Els responsables de l’estudi també adverteixen que aquests resultats s’han d’agafar amb cautela, ja que encara falta més investigació en aquesta línia. El que han trobat és una relació entre el menor risc de desenvolupar DCL amb la pràctica d’activitats cognitives estimulants.

És un prometedor camp d’investigació.

COMENTARIS

DEIXA LA TEVA RESPOSTA

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.