Sempre ens han dit que llegir serveix per aprendre coses noves, per descobrir nous mons, per evadir-nos una estona, per fer-nos més feliços i, ara, per allargar-nos la vida. Això és el que assegura un estudi fet per la Universitat de Yale als Estats Units
L’objectiu de l’estudi és trobar una relació entre llegir i viure més anys. El que van fer va ser estudiar a 6635 persones majors de cinquanta anys al llarg de dotze anys i relacionar-ho amb els seus hàbits de lectura i l’esperança de vida. El que les dades de l’estudi asseguren, segons els investigadors, és que les persones que llegeixen llibres viuen més que els que no ho fan.
Es van separar els participants en tres grups diferenciats: no lectors, menys lectors (3,5 hores setmanals) i molt lectors (més de 3,5 hores setmanals).
L’estudi va trobar significança estadística en els grups de poc i molt lectors, i no així entre els no lectors. La troballa indica que els grups lectors viuen un 20% més que els no lectors. És a dir, veuen reduït un 20% el risc de morir.
Els investigadors també van trobar que llegir llibres mostra un avantatge significatiu de supervivència més alt si ho comparem amb els que llegeixen només diaris o revistes.
Conclusions
La raó d’aquesta conclusió la trobaríem en dos processos cognitius segons els científics. El primer aniria relacionat amb la ‘lectura profunda’, és a dir, el mecanisme que permetria al lector un procés immersiu més elevat provocant connexions entre allò que llegeix i el món que l’envolta i generant preguntes relacionades. Un procés que explicaria perquè la lectura fa que millorin aspectes com el vocabulari, raonament, concentració o pensament crític.
El segon punt relacionat és que els llibres promouen l’empatia, la percepció social, la intel·ligència emocional, processos cognitius vinculats a una millor salut cerebral.
Una altra conclusió és que aquest efecte de supervivència trobat entre lectura i viure més no hi té a veure el nivell educatiu.
L’estudi acaba mostrant possibles noves vies d’investigació relacionades amb la lectura sobre quins efectes tindrien els audiollibres, els e-books o quin gènere literari llegim.
COMENTARIS