Expliquem els resultats obtinguts a un estudi publicat a la revista Aging and Mental Health on relaciona la por a perdre la memòria, a patir demència, i com això ens pot afectar encara que estiguem neurològicament sans. Els responsables de l’estudi són el Global Brain Health Institute del Trinity College de Dublín.

A mesura que ens anem fent grans poden aparèixer pors que inclouen la possibilitat que tenim de posar-nos malalts. Malalties que van des de patir un càncer, dificultats cardiovasculars o desenvolupar una demència.

Aquesta última és el motiu de l’estudi que us volem explicar i que hem trobat molt interessant. Els resultats suggereixen que si un adult de més 55 anys experimenta alts nivells d’inquietud a desenvolupar problemes de memòria i perdre el seu nivell de benestar, aquests pensaments tenen un impacte negatiu clínicament significatiu en el seu dia a dia.

La por a perdre la memòria pot generar dèficits reals de memòria

És a dir, la por a perdre els records que no has perdut perquè ets una persona sana, pot acabar generant-te dèficits reals de memòria i un empobriment de la qualitat de vida.

La responsable de l’estudi és la doctora Francesa Farina del Trinity College juntament amb altres investigadors de la Universitat de Cambridge i de la Universitat de Maastricht.

Fins i tot han desenvolupat una escala anomenada FAM (Fear of memory loss – por a perdre la memòria) i que avalua els diferents components de la por a perdre la memòria. L’escala s’ha aplicat a persones de més de 55 anys i s’ha trobat que les pors més recurrents entre aquesta franja d’edat són esdevenir dependents pels seus familiars, ser tractats diferents pels seus amics, la por a perdre la identitat (que el nostre jo es difumini a poc a poc) o haver d’evitar el contacte social per la por a passar situacions vergonyoses.

La por a perdre la memòria que no has perdut perquè ets una persona sana, pot acabar generant-te dèficits reals de memòria i un empobriment de la qualitat de vida

Les troballes de l’estudi mostren en termes generals que tenir alts nivells de pànic sobre la possibilitat de perdre la memòria va associada a presentar lapses de memòria reals i a tenir una menor qualitat de vida. Aquests resultats són independents en relació amb els resultats obtinguts pels subjectes en tests de memòria i al seu nivell d’ansietat.

Altres punts a tenir en compte de l’estudi de l’equip de la doctora Farina és que no existeix diferència en el nivell de por expressada entre qui té i qui no té antecedents familiars de demència. Per tant, és una por que ens mostra entre la població en general.

Més de la meitat de les persones de l’estudi (estem parlant d’un 57%) han assegurat que estan realment preocupats en perdre la seva memòria i com això pot afectar el tracte que reben per part de la gent que els envolta.

Intervenció psicològica

Aquests punts tenen molta importància pel que fa a les implicacions de salut mental en general. Aquests pensaments negatius a perdre la memòria es poden modificar amb una bona intervenció psicològica com pot ser una psico-educació o psicoteràpia.

A escala individual reduir la por a perdre la memòria implica poder tenir una millor qualitat de vida baixant els nivells d’ansietat i també a possibles dèficits de memòria reals. I pel que fa a nivell social, tenir més coneixements sobre la por a la demència pot ajudar a eliminar l’estigma associat a aquesta condició.

PODCAST

Segueix el nostre podcast

Spotify | Google Podcast | Apple Podcast |Ivoox

COMENTARIS

DEIXA LA TEVA RESPOSTA

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.