Un estudi recent ha trobat que la sensació de felicitat en els adults de 30 anys de mitjana és menor que fa uns anys enrere. En canvi, els adolescents i els adults de més de 40 anys són igual de feliços.
L’estudi s’ha fet a la San Diego State University analitzant les dades de més d’un milió de nord-americans entre els 13 i 96 anys i ha recollit dades transversalment des del 1972 al 2014.
El que han trobat és que després del 2010 deixa d’existir una correlació entre edat i felicitat. O sigui, deixen de ser significativament menys feliços.
COM S’EXPLICA QUE LA FELICITAT VAGI EN DECADÈNCIA?
L’explicació a aquest fet podria ser generacional. La nostra actual cultura és excessivament tecnològica, obsessionada amb l’atenció i de relacions breus. Un ambient cultural que els adolescents toleren i accepten sense problemes i els adults de 40 en amunt també, però que els 30 no accepten i els hi provoca ansietat.
L’any 1972 el 38% dels adults de 30 deien sentir-se molt feliços. En canvi, els adults de 30 preguntats l’any 2010 només el 32% se sent molt feliç.
Si mirem els adolescents, trobarem que aquesta sensació de felicitat ha anat en augment al llarg dels anys. El que era un 19% el 1970 és un 23% l’any 2010.
La cultura occidental (l’estudi està fet amb la nord-americana com a referència) sembla que hauria creat falses expectatives en la gent de 30 anys de mitjana. En aquesta edat t’adones que tot el que et pensaves tenir o fer no s’ha fet realitat. Els adults de més de 40 no tenen aquesta sensació perquè ja venien d’unes expectatives més reduïdes.
COMENTARIS