És molt probable que qualsevol que estigui lleigint aquest article s’hagi oblidat alguna vegada d’on ha apracat el cotxe, on ha deixat les claus de casa o que hagi oblidat que tenia una cita important.

Si descartem les causes relacionades amb la genètica, edat o condicions mèdiques concretes, la majoria de les vegades aquests oblits són causats per estar molt ocupat, estressat o preocupat.

A continuació explicarem vuit tècniques que la investigació ha demostrat que poden funcionar per evitar que el nostre cervell se li ‘oblidin’ les coses i tingui una millor memòria.

1. Entrena el cervell

Si anem al gimnàs per tenir el nostre cos en forma, també podem fer exercicis per mantenir el nostre cervell actiu. El cervell funciona igual que la resta del nostre cos, si no l’entrenem es pot arribar a atrofiar.

Tot i que alguns estudis no han trobat una relació clara entre fer exercicis cognitius i la millora de la nostra eficiència cerebral, altres investigacions han trobat que la gent que dedica uns 15 minuts al dia com a mínim 5 dies a la setmana, mostren millores en les seves funcions cerebrals.

Les millores les trobem en la memòria de treball, la memòria a curt termini o en les habilitats per resoldre problemes.

2. Mou-te

L’exercici físic pot ajudar a la nostra salut cerebral. L’exercici regular redueix el risc de decadència cognitiva amb l’edat i ajuda a protegir el cervell contra la degeneració.

Diferents investigacions han trobat una relació entre l’exercici i la protecció del nostre cervell. L’exercici aeròbic pot millorar les funcions cerebrals de persones amb Alzheimer inicial. Alguns d’aquests exercicis serien caminar, córrer, excursionisme, nadar o ballar.

3. Medita

Si avui hi ha una paraula que es fa servir molt aquesta és mindfulness. Un estudi del 2018 va trobar una relació entre la meditació i les funcions cerebrals. La meditació aniria relacionada amb una reducció de la degeneració cerebral i la millora de la memòria de treball i la memòria a llarg termini.

Els resultats indiquen que l’hàbit de la meditació causaria canvis dins del cervell, com per exemple un increment de la plasticitat.

4. Dorm suficient

Si ets capaç de recordar alguna nit que passessis en blanc segurament el primer que et vindrà al cap és que l’endemà estaves molt espès i que et costava concentrar-te.

Dormir és una necessitat vital pel cervell perquè és durant el seu descans nocturn que crea nous records.

5. Redueix el consum de sucres

Si existeix un enemic pel nostre cervell, aquest és el consum d’aliments amb alt contingut amb sucres.

Un estudi fet amb animals va trobar una relació entre una dieta amb alts nivells de sucre i el desenvolupament de la malaltia d’Alzheimer.

Beure moltes begudes ensucrades pot tenir una connexió amb la disminució del volum cerebral, o sigui, de les nostres neurones.

Si volem disminuir el risc de patir problemes a la llarga, és molt millor evitar l’excés de begudes ensucrades i tota aquella classe d’aliments processats i amb un alt índex de sucres afegits.

6. Evita les dietes amb moltes calories

Si l’excés de sucre és un enemic pel nostre cervell, els menjars molt calòrics en són un altre a tenir també molt en compte.

Les investigacions han descobert que una dieta molt calòrica pot produir, a part d’obesitat, efectes a la memòria causats per inflamacions a zones concretes del cervell.

Estudis realitzats amb animals han trobat un vincle entre la reducció de calories i la millora de la memòria

Per exemple, en una mostra de dones de 60 anys de mitjana d’edat es va trobar que reduint un 30% la ingesta de calories una millora significativa en les puntuacions de memòria verbal.

7. Cafeïna!

Que bé es posa de bon matí un cafè o un té verd. El consum racional de cafeïna ajuda a despertar-nos i a mantenir-nos més alerta. També pot ajudar-nos a millorar la nostra memòria.

Un estudi del 2014 va trobar que el consum de cafeïna ajudava a emmagatzemar la memòria a llarg termini.

Altres investigacions també han trobat que el consum de cafeïna al matí pot millorar la memòria a curt termini.

8. Xocolata!

Si t’agrada la cafeïna i també la xocolata el teu cervell ho agrairà.

Menjar xocolata negra pot també ajudar-te a millorar la teva memòria. Els flavonoides inclosos en la química del cacau activen les funcions cerebrals. Les investigacions han vist que milloren la circulació sanguínia.

Per anar bé la xocolata hauria de tenir un mínim del 72% de cacau i evitar les xocolates amb sucres afegits.

2 Comments

  1. Joan Navarro Gimeno
    2 de juliol de 2022 at 19:00 — Respon

    Trobo molt interesants les tecniques per millorar la memoria que han comentat.
    Actualment tinc una disminucio de la memoria a curt termini.

    • 28 de juliol de 2022 at 18:36 — Respon

      Hola,Joan

      Esperem que et puguin ser útils les tècniques que hem proposat. Si et podem ajudar amb alguna cosa més ja ens ho diràs.

DEIXA LA TEVA RESPOSTA

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.