Què és la migranya?
La migranya és un trastorn que es caracteritza per un mal de cap intens i que sol anar acompanyat per nàusees, vòmits, hipersensibilitat sensorial (llum i so) o una combinació de les anteriors.
La pateix entre el 12 i 20% de la població i s’ha convertit en la segona causa d’incapacitat a escala mundial.
Aquest article surt d’una revisió dels últims estudis sobre la relació entre migranya i estils de vida publicat a The Lancet titulat Lifestyle factors and migrane.
En els últims anys la comprensió de la relació entre els estils de vida i la migranya ha millorat molt gràcies als estudis efectuats en aquest camp.
El treball portat a terme per diferents investigadors d’universitats nord-americanes i australianes ha servit per conèixer la realitat a través de l’evidència científica d’estils que tenen a veure amb l’estrès dormir, la dieta, l’activitat física i la teràpia.
Estrès
Generalment, sempre s’ha parlat d’una relació directa entre l’estrès i el risc de patir atacs de mal de cap. D’altra banda, hi ha certs estudis qualitatius basats en el seguiment que es fa dels pacients a través del que anoten diàriament sobre el seu estat que arriben a la mateixa conclusió que estrès pot significar atac de migranya.
Els resultats són contradictoris, ja que diuen l’associació entre estrès i mal de cap no estaria tan clara. És a dir, s’ha trobat una relació concurrent entre les dues parts i, d’altra banda, cap relació entre les dues.
Dormir
La mala qualitat del son s’ha relacionat sovint amb la presència de mal de cap amb les persones que pateixen de migranya.
El factor d’estil de vida relacionat més estretament amb la migranya és la qualitat del son i pràcticament un els factors que les persones amb migranya associen més clarament com a desencadenant d’un atac.
Però la ciència no té tan clara la relació entre qualitat del son i migranya. Semblaria que la mala qualitat del son podria una part de la constel·lació dels símptomes premonitoris d’un atac de migranya relacionat amb l’activació hipotalàmica, aquí s’hi hauria d’afegir el cansament i badallar.
Dieta
Moltes de les persones que pateixen migranya solen evitar certs tipus d’aliments perquè consideren que tenen una relació directa amb possibilitat de patir un atac. Malauradament, aquestes associacions aliments-migranya no tenen una consistent base científica actualment.
Els estudis han trobat una baixa relació predictiva entre certs aliments i patir un atac de migranya. Per exemple, han trobat que la creença que la ingesta d’alcohol és un desencadenat d’un atac no hi ha prou evidència empírica que ho confirmi.
El que sí que s’ha trobat és que el consum elevat d’alcohol o cafeïna podria tenir una relació més evident, però sempre amb dosis molt elevades.
Pel que fa a la hidratació (beure aigua) i la migranya es va trobar el 2020 que el fet de veure aigua pot reduir la freqüència i la duració del mal de cap.
Activitat física
Pel que fa a l’activitat física hi ha poca investigació feta i falten més línies per descobrir l’enllaç entre activitat física i tenir atacs de migranya. Fins ara el que s’ha trobat és l’activitat física no es relaciona directament en tenir o no tenir mal de cap.
Teràpia
Actualment, hi ha força investigació que relaciona diferents tècniques terapèutiques i la migranya i que inclouen relaxació, biofeedbac i teràpia cognitiu-conductual.
Els tractaments psicològics s’han relacionat empíricament amb una reducció clínicament significativa de la freqüència de la migranya en adults.
Però per consolidar aquests resultats falten establir més línies d’investigació de cara al futur.
Conclusió
Els estudis fets fins ara demostren que existeix una relació entre estils de vida i la migranya, però també que dins d’aquesta relació hi ha una variabilitat alta entre les persones que hi han participat i, sobretot, aquesta relacionada amb les diferències geogràfiques.
COMENTARIS