Avui en dia existeix evidència científica que les dues parts del cervell, conegudes com a hemisferis, tenen funcions diferents. Les imatges cerebrals així ens ho indiquen, el seu grau d’activació depèn de la tasca que estigui fent la persona..
Això no vol dir que a partir d’ara el cervell vagi a la seva. Cada hemisferi està relativament especialitzat a fer diferents tipus de tasques, però no significa que ho faci sol. Normalment sol demanar ajuda a l’altre hemisferi si fa falta.
Per exemple, l’hemisferi esquerre és el responsable de la producció de la parla, i l’hemisferi dretà està especialitzat en l’entonació, volum de la mateixa, el que es coneix com a prosòdia. Un treball en equip excel·lent.
Els estudis sobre neurociència no han trobat mai cap evidència que el cervell tingui hemisferis diferenciats, sinó tot el contrari, hi ha més semblances que diferències. No existeixen diferents ments en un sol cervell.
Aquesta idea errònia del cervell amb parts ben diferenciades ha entrat amb força a la societat gràcies als pensaments New Age que afirmen que hi ha diferents cervells. L’hemisferi dret seria el creatiu, i l’hemisferi esquerrà l’intel·lectual o racional. Un pensament gairebé convertit en dogma de fe i molt útil si es manté per justificar els seus pensaments sobre la part més mística i creativa del cervell ignorada per a la gran majoria de persones. Arran d’aquesta idea han fet molts diners venent llibres i seminaris sobre com potenciar la part oculta del cervell.
L’Acadèmia de Ciències dels EUA conclou que no existeix cap evidència científica que sigui possible exercitar una part del cervell en concret i ignorar l’altra.
Sí que afirma però, que hi ha diferents estils d’aprenentatge, però que no té res a veure amb el funcionament dels hemisferis.
Fins i tot el nom de la New Age relacionada amb el cervell humà es van vendre uns artefactes anomenats Brain Tuners (una espècie de sintonitzadors interhemisfèrics) i que tenien com a finalitat fraudulenta la de sincronitzar de manera harmoniosa els dos hemisferis a través d’ones cerebrals. L’autor de l’invent va ser un neuròleg, psicòleg, metge? No! Va ser un expert en relacions públiques sense cap mena de formació en neurociències.
Per tant, si mai us intenten vendre cursos, llibre o seminaris sobre com potenciar una part del teu cervell en concret no li feu cas, la vostra butxaca us ho agrairà. El cervell treballa en equip i no de manera individual.
COMENTARIS