Solem confondre molt habitualment la depressió amb la tristesa. Quan trobem una persona que se la veu trista el primer que ens ve al cap és que està depressiva. Aquesta associació que fem entre tristesa i depressió és un error molt comú que ens fa molt difícil podem diferenciar aquestes dues condicions psicològiques.

Aquesta confusió ens pot portar a ignorar una condició psicològica greu com és una depressió i no donar-li el tractament necessari i, d’altra banda, ens pot portar a sobrevalorar una emoció natural i necessària com és la tristesa, o si no mireu la pel·lícula Inside out de Pixar.

Saber diferenciar-les és molt necessari per al clínic que ha de diagnosticar-ho i aplicar-li un tractament adequat.

La tristesa

És una emoció molt humana. Els humans experimentem la tristesa molt sovint i repetitivament. Quan ens veiem obligats a afrontar una nova situació, davant d’un comentari que ens fereix d’un amic, un desconegut que veiem plorar pel carrer de manera desconsolada o la mort d’un ésser estimat. Tendim a sentir-nos tristos per culpa d’una cosa.

La depressió

La depressió és una emoció anormal. Un trastorn mental que ens interfereix en la nostra manera de pensar, sentir, percebre i comportar-nos davant dels altres. A diferència de la tristesa, quan patim una depressió ens sentim tristos per qualsevol cosa i no per temes concrets. Perquè es manifesti la depressió no fa falta un detonant en termes generals. Moltes vegades es manifesta sense cap causa, senzillament apareix.

Quan la depressió s’instal·la dins nostre provoca que la nostra vida sigui un menys constant. Sentim menys plaer, ens excitem menys, tenim menys energia o menys motivació per a les coses en general.

Per ser diagnosticat de depressió es necessita com a mínim complir almenys cinc d’aquests símptomes de manera continuada i durant un mínim de dues setmanes. Aquests símptomes és necessari que siguin avaluats per un professional de la salut mental i mai per un mateix sense la visió d’un expert.

Humor irritable
Falta de plaer a l’hora de fer activitats que abans en provocaven
Canvis significatius de pes i gana
Canvis en el son, o per excés o per defecte
Enlentiment dels nostres moviments
Sentir-se més cansat i amb menys energia
Tenir sentiments de culpabilitat
Tenir problemes per concentrar-se, pensar, crear o cognitius a l’hora de prendre decisions
Pensaments de mort o suïcidi.

COMENTARIS

DEIXA LA TEVA RESPOSTA

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.