La maternitat implica uns grans canvis per tota mare. A part dels canvis hormonals, també afecten la psicologia de la dona i poden acabar amb una depressió o ansietat postpart.
Segons els últims estudis fets, s’ha trobat que existeix una incidència entre un 10% i 20% que les dones que han estat mares pateixin depressió o ansietat postpart.
Un estudi realitzat entre diferents països i publicat a Trends in Neurosciences ha trobat quines són algunes de les característiques neurobiològiques afectades en la maternitat.
Els símptomes de la depressió postpart són tristesa, agitació, problemes de concentració entre altres. Poden ser perfectament símptomes d’una depressió greu, però el que han trobat aquests científics és que hi ha una diferència significativa en l’activitat neuronal de persones que pateixen depressió major i no han donat a llum.
Una d’aquestes diferències és que l’amígdala (forma part del sístema límbic i regula principalment les reaccions emotives) normalment es mostra molt activa en persones amb ansietat i depressió, però en les dones amb depressió postpart això no és així, mostra un índex d’activació menor.
La poca investigació d’aquestes diferències i que, segons el DSM (Manual diagnòstic dels trastorns mentals), la depressió postpart és un subtipus de depressió major, implica que el tractament que reben aquestes dones no sigui l’idoni a la seva simptomatologia en particular.
L’objectiu clínic està a entendre l’experiència desagradable que els símptomes provoquen a les dones afectades. Com aquestes condicionen el seu dia a dia amb el seu fill i entorn immediat setmanes després de ser mares. Entendre tot aquest procés psicològic disfuncional ajudarà a crear tractaments psicològics més afectius.
Si vols saber més sobre el tema aquí tens altres notícies relacionades amb la depressió
font ⎮La Vanguardia
COMENTARIS