Per primera vegada s’ha pogut demostrar quines han estat les conseqüències pel nostre cervell després d’haver passat la covid.

L’estudi l’han presentat científics de la Universitat d’Oxford, al capdavant amb la Dra. Gwenaelle Douaud, i han trobat que pacients, fins i tot havent passat la malaltia de forma lleu, mostren una reducció de la substància grisa del cervell.

Aquest estudi és el primer que s’ha fet amb pacients amb una afectació lleu de la malaltia i que s’han pogut disposar de ressonàncies magnètiques anteriors a la malaltia per comparar-les amb les fetes després. La recerca l’han fet amb biomètriques de les persones registrades en el Biobank del Regne Unit.

En aquesta imatge hi veiem que la difusivitat mitjana mostra molt poca dispersió (verd) i que no se superposen amb les diferències longitudinals entre els dos grups (taronja)
Mostra la localització d’una menor presència de substància grisa entre els pacients positius de SARS-CoV-2 en comparació amb el grup control. L’afectació és bilateral en les estructures subcorticals (nucli caudat, putamen, ventre estriat, tàlem i hipocamp)

Quins són els canvis observats?

Les àrees afectades estan relacionades amb l’olfacte i la memòria. En aquestes zones la pèrdua es pot traduir amb una disminució de substància grisa d’entre el 0,2 i el 2%. Si ho comparem amb la pèrdua natural per edat aquesta gira al voltant del 0,2 i el 0,3%. En general s’ha vist una disminució del volum de massa encefàlica.

Les proves psicomètriques han indicat que la memòria no sembla afectada malgrat que la disminució de la substància grisa inclou àrees relacionades amb aquesta funció cognitiva. El que han trobat és que a l’hora d’executar tasques mentals complexes aquests pacients mostraven més dificultats que els no infectats.

Els científics han obert un camí molt important per poder analitzar com la malaltia afecta el cervell i com aquesta evoluciona. És rellevant especificar que aquest estudi s’ha fet amb pacients amb la variant alfa de la covid amb la qual un dels símptomes era una pèrdua considerable del gust i de l’olfacte. Amb la variant òmicron aquests no hi tenen tanta presència.

S’hauran de continuar fent més estudis per comprovar si els efectes analitzats milloren amb el pas de temps o, per contra, poden ser permanents. El cervell té capacitat per recuperar-se.

2 Comments

  1. 30 d'abril de 2023 at 14:41 — Respon

    M’agradaria saber si la covid pot afectar també la funció auditiva tal com he experimentat en l’epìsodi de Covid que vaig passar el passat desembre del 2022 en què també em fa afectar, l’olfacte. Olfacte i gust s’han anat recuperant però no l’audició de l’oïda dreta que és la part que em va afectar plenament el virus.
    Gràcies

    • 25 d'octubre de 2023 at 10:34 — Respon

      Hola, Maica

      Hi ha estudis que així ho indiquen, la Covid pot afectar la nostra percepció auditiva. De totes maneres, et recomanem que et posis en contacte amb el teu metge de CAP per fer-li la consulta i la posterior derivació, si ho creu necessari, a un especialista en otorrinologia.

DEIXA LA TEVA RESPOSTA

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.