És molt probable que hàgiu notat que us costa més concentrar-vos els últims mesos. Una de les possibles causes, no l’única, podria l’ansietat que ens ha provocat la pandèmia de la COVID-19, i com aquesta afecta la nostra memòria de treball o operativa.
La capacitat que tenim d’emmagatzemar informació temporal per portar a terme diferents accions. Per exemple, mantenir una conversa, aprendre a fer un sudoku o portar a terme petites accions diàries. Si aquesta memòria s’altera, pot representar també una afectació de la nostra atenció.
La capacitat de concentració ha anat a menys des de la pandèmia i amb ella també la capacitat per portar a terme senzilles accions que abans fèiem sense problemes. L’ansietat fa que el nostre cervell dediqui més esforços a pensar en coses negatives i això genera distractors que fan que no sigui fàcil portar a terme conductes que abans fèiem fàcilment.
Un estudi portat a terme fa poc a Finlàndia ha trobat una relació clara entre l’augment de l’ansietat i un menor rendiment de la memòria de treball. Una situació estressant permanent es tradueix en una pitjor memòria, fent les tasques més simples en molt més complicades per nosaltres.
L’estudi finlandès ha trobat també que la percepció de la gent (a través d’una enquesta a més de 200 persones de la Gran Bretanya i els Estats Units) és que l’ansietat provocada per la situació de pandèmia és alta, de mitjana prop d’un 6 sobre 10.
D’altra banda, l’ansietat també provoca que dormim pitjor. Aquesta falta de descans nocturn es tradueix en un empitjorament de la memòria de treball, segons el professor Oliver Robinson de la Universitat de Londres, qui també ha afegit que fer una senzilla llista de la compra ara requereix dedicar-li molta més energia cognitiva que abans.
Una bona manera de millorar la nostra memòria és reduint els factors que ens provoquen aquesta ansietat. Per exemple, disminuint el nostre consum diari de notícies relacionades amb la pandèmia o limitant també el temps que dediquem a les xarxes socials. Una altra bona opció és simplement entendre que està bé admetre que no estàs bé. Acceptar que la situació actual provoca que no ens sentim bé del tot i que això és completament normal.
De totes maneres, davant de qualsevol dubte el millor que es pot fer és anar a buscar ajuda psicològica professional.
COMENTARIS