La ira és una emoció totalment normal i necessària per als humans. Pels nens és una emoció igual de necessària i justificable quan reben una ordre dels pares que no els hi agrada o quan han perdut la seva joguina preferida.

La ira és un problema quan aquesta té lloc juntament amb un comportament d’agressivitat. La ira en un nen pot venir de diferents llocs.

1. Quan un esdeveniment desencadena l’emoció
2. Quan existeix un pensament que porta a la ira (‘Jo vull fer això ja i els meus pares no em deixen’)
3. Les sensacions físiques que acompanyen l’experiència negativa (calor, suor, falta d’aire…)
4. La conducta del nen és la causa del sentiment

Què fer quan un nen experimenta ira amb agressivitat?

És durant aquestes experiències d’ira en els nens que necessiten la nostra ajuda. Normalment quan criden, tiren coses, colpegen a altres nens o insulten, la reacció encertada dels pares és castigar. Per exemple, ignorant la reacció del nen, tirant a les escombraries el joguet trencat, posant en pràctica la tècnica del time out (apartar al nen de la situació plaent on estava, per exemple de la sala de jocs o mirant un programa determinat a la televisió), o obligant-lo a fer altres conductes com treure les escombraries o endreçar la seva habitació.

Durant aquestes accions sol passar una cosa molt habitual. Els pares solen donar més importància a allò que els nens no poden fer i, en canvi, no solen donar importància a allò que que poden fer.

Els nens és important
 i necessari que puguin expressar els seus sentiments negatius, però que ho poden fer d’una manera determinada que els hi ensenyarem i no cridant.

Estratègies útils per expressar els sentiments de manera efectiva

Ensenya’ls-hi que a entendre que la ira, els pensaments i les sensacions físiques que hi van lligades estan connectades entre elles. Un clar exemple seria que els pensaments negatius solen anar acompanyar d’un to de veu alt i, d’altra banda, els pensaments agradables i positius d’un to molt més calmat.
Un recurs visual pot ser crear un termòmetre de la ira on els nens poden senyalar a quin nivell de temperatura tenen el sentiment.
Altres estratègies poden ser comptar fins a tres o tenir una imatge de stop que va associada a parar la conducta al moment.
També pot servir, en el cas de nens més petits, bufar suaument al melic o practicar una relaxació muscular a diferents parts del seu cos amb les nostres mans.

Finalment hi ha tres parts importants a l’hora d’expressar la ira i que els nens han de conèixer

Ira passiva. Passa quan els nens senten el sentiment d’ira i no fan res al respecte. Queden callats en un racó i no expressen absolutament res de res. Aquesta manera d’expressar-la és negativa perquè els hi hem d’ensenyar que quan tenen aquesta emoció és important dir-la, però sense cridar ni trencar cap cosa. Els problemes sempre tenen la seva solució i si no diuen què els hi passa serà impossible resoldre-la

Ira agressiva. Mostrar la ira a través de crits, cops o fins i tot robant els joguets dels altres. El raonament a què hem d’arribar és que, si trien aquesta opció, algú pot acabar ferit, tant físicament com en els seus sentiments.

Ira assertiva. Explicar el que et passa de manera educada i tranquil·la. Els problemes tenen solució si es raonen i s’expliquen. Si expressen els seus sentiments de manera assertiva, serà més fàcil pels adults ajudar-los que no tinguin la sensació desagradable de la ira.

COMENTARIS

DEIXA LA TEVA RESPOSTA

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.