Els anys que dura l’adolescència no són gens fàcils per qui els experimenta. Pujades i baixades emocionals que en la gran majoria no passen d’això. Però hi ha un 20% d’adolescents en què la situació pot ser diferent. Són els que la seva adolescència pot acabar amb simptomatologia d’ansietat i depressió. Hi ha estudis que afirmen que un 18% dels adolescents angoixats s’autofereixen provocant-se talls, cremades o altres formes de lesions com a única manera de superar el seu malestar.
Un estudi recent suggereix que entre els adolescents hi ha una nova forma d’autolesionar-se: la digital.
En aquests casos l’adolescent pot acabar creant un compte fals d’Instagram o Twitter només per deixar-se missatges al seu compte oficial, atacant-se ell mateix. Missatges molt durs en contra un mateix i que volen servir com a via per encarar els seus sentiments de culpa i tristesa, i també com a crit d’ajuda cap als seus amics més propers.

Segons l’American Psychological Association els adolescents que s’autolesionen solen patir trastorns relacionats amb l’ansietat, la depressió i la regulació emocional que si no reben ajuda psicològica a temps, llavors aquests sentiments de tristesa i soledat poden acabar desenvolupant una depressió. En els casos més greus pot derivar també en idees suïcides.
La manera que tenen els adolescents de relacionar-se amb els seus iguals ha canviat molt els últims anys amb l’entrada de les xarxes socials i de la magnificació de tot el que hi passa.
La solució creiem que no és prohibint l’ús de les xarxes socials, sinó promoguen una comunicació sincera i oberta amb els nostres fills sense prejudicis previs i que puguin explicar els seus sentiments experiencials.
Si tot i això l’adolescent no s’ensurt i sentiments com el de soledad o tristesa van en augment, llavors la millor opció serà anar a buscar ajuda professional.
Us deixem aquest enllaç i aquest perquè poden ajudar-vos a trobar informació sobre el bullying.
COMENTARIS