Una sèrie de nous estudis relacionats amb el camp de la memòria han revelat nova informació sobre com treballa aquesta i com ho podem fer per millorar-la.

Necessitem ‘activar’ la memòria

Moltes vegades no n’hi ha prou en parar atenció en una cosa per tal de recordar-la. Segons els últims resultats el que necessitem és activar la memòria, necessitem saber que el que estem mirant, escoltant o llegint és molt important recordar-ho.

S’ha trobat que quan la gent no té la sensació que ha de ser avaluada aquesta oblida les coses molt més fàcilment. En canvi, quan té la sensació que li preguntaran sobre què recorda, llavors és capaç de doplicar o triplicar l’informació emmgatzemada al cervell

La música clàssica millora la memòria

Escoltar música clàssica millora l’activitat dels gens relacionat amb l’aprenentatge i la memòria.

El que realment sembla que provoca és una millor transcripció, i per tant expressió, dels gens relacionats amb aprendre i memoritzar i, punt important, redueix l’activitat dels gens relacionats amb els processos neurodegeneratius

La migdiada

Una migdiada de menys de 45 minuts estaria relacionada també amb una millor memòria.

Aquesta millora es tradueix en proporció de millora de cinc vegades més. Normalment les persones oblidem amb certa facilitat les informacions noves, però s’ha trobat que les persones que fan una migdiada entremig d’un aprenentatge nou recorden més coses que les que no la fan.

No guardem records superflus

Quan guardem documents al nostre ordinador el que provoquem és que el record que en teníem sigui pitjor, però també té una part positiva: hem ajudat a alliberar altres recursos per a nova informació entrant.

El que passaria seria que hem tret el record de la part conscient del nostre cervell i, com a conseqüència, hem provocat que els recursos que utilitzava puguin servir per altres processos cognitius

Recordar implica oblidar altres coses

I finalment un dels descobriments més sorprenents de la neurociència sobre el camp de la memòria.

Moltes vegades quan recordem el que provoquem és que ens oblidem d’altres records relacionats. O sigui, vindria a ser que un nou record treu a un altre record relacionat, el suprimeix. Un clau treu a un altre clau.

 

No Comment

Leave a reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.