L’objectiu que perseguim amb aquesta nova secció és poder desmentir alguns dels mites més acceptats per la gran majoria de gent i que alguns han arribat a la categoria de llegenda urbana.
Repassarem quins són aquests mites i els anirem desmuntant una un fins a on la ciència ens permet. Veurem que la Psicologia té una facilitat enorme a convertir-se en mite, bàsicament perquè qui més qui menys hi entén o creu que ho fa. Tots portem un psicòleg dins i creiem que opinar sobre psicologia no és res més que fer servir el sentit comú. Veurem que la Psicologia, per sort, va més enllà del sentit comú.
Volem començar la nova secció amb el mite dels mites de tot allò que estigui relacionat amb les neurociències.
Els humans només fem servir un 10% de la nostra capacitat cerebral! Segur?
Sens dubte que aquest és el mite més habitual entre la gent. Si preguntes a algú si creu que això és veritat et dirà que ho és i que ho va dir no sé qui o que ho va llegir a no sabem quina revista especialitzada. Fins i tot aquest mite està molt estès entre els mateixos estudiants de psicologia o psiquiatria. Els qui creuen que és veritat ronden el 33% dels enquestats! Poca broma.
Existeixen multitud de suposades teràpies i tècniques de dubtosa procedència que asseguren que ajuden a potenciar tota la teva capacitat mental. És a dir, t’asseguren que podràs anar més enllà del 10% que fem servir i podràs arribar a fregar el 90% restant.
Per sort de tots nosaltres existeix una cosa anomenada ciència i que ens pot fer arribar a dubtar que els humans desaprofitem gran part del nostre cervell
Les proves
1. Precisament ens quedem amb el verb desaprofitar. Seria un malbaratament d’espai enorme que de tot el nostre cervell només ens quedéssim amb un trist 10% funcional. Si ens parem a pensar, seria una de les situacions més poc eficients a què hauria arribat l’evolució.
2. La neurologia també hi té coses a dir. Si ens fixem en casos reals d’accidents vasculars o lesions greus del cervell per culpa de traumatismes podem treure’n una conclusió molt ràpida. Aquestes lesions poden afectar una gran àrea del cervell i amb unes conseqüències catastròfiques. Si només utilitzéssim el 10% això no seria així perquè una gran part estaria oculta i aquestes lesions no serien ni de bon tros tan limitants.
3. El cinema i la televisió! En general els mitjans han ajudat a difondre el mite del 10%. Tenim infinitat de pel·lícules o sèries que tenen aquest concepte com a recurs dramàtic. Una de les últimes en fer-ho ha estat Lucy (2014) de Luc Besson i interpretada per Scarlett Johansson.
4. I finalment tenim les proves d’imatge del cervell. Les diferents parts del cervell tenen funcions concretes i reaccionen quan són necessàries. El cervell no treballa aïllat i necessita la cooperació de les altres zones cerebrals.
COMENTARIS