Mandra, falta de temps, por, desmotivació, desconeixement… i la llista podria ser molt més llarga. A l’hora d’aprendre un idioma és habitual que ens posem unes quantes excuses que ens ajudaran de manera enganyosa a justificar-nos si el que nosaltres pensàvem és que seria fàcil. No hi ha manera que aprenguem a dir una frase amb un mínim de coherència.

A mesura que ens fem grans el nostre cervell li costa més adquirir nous coneixements. Això no vol dir que hem de deixar d’intentar-ho. El que hem de fer és incorporar noves estratègies que ajudaran al nostre cervell a treballar millor per assimilar els nous reptes intel·lectuals. I aprendre un idioma no és cosa fàcil.

Per això us adjuntem alguns consells que hauríeu de tenir molt presents si el vostre objectiu és aprendre anglès d’una vegada per totes, italià per quan aneu de viatge a Roma o el francès per anar a París i entendre gran part del que t’hi puguis trobar. La constància i l’esforç són dos punts claus per adquirir nous coneixements, en el cas dels idiomes també són importants, però n’hi ha set més que també ho són i que han sortit del projecte encarregat de subtitular les xarrades TED a multitud d’idiomes.

Siguem realistes. Comença amb un objectiu assequible per tu. No intentis parlar un idioma amb tres setmanes perquè això no passarà i el més probable és que acabis per tirar la tovallola perquè et frustraràs. Un bon inici pot ser començar amb una llista de 50 paraules que hauràs d’anar fent servir amb la gent i, a poc a poc, també vas introduint noves construccions gramaticals amb aquestes paraules.

Agafa un nou estil de vida. Intenta incorporar la llengua al teu dia a dia. Evita que es converteixi el seu estudi en un hàbit avorrit i que et sentis obligat a fer-lo. Agafa un moment del dia destinat a aprendre una paraula o una expressió concreta.

Juga molt amb l’idioma. És una manera molt bona per dir-li al teu cervell que el que estàs fent és útil i t’interessa. Incorpora l’idioma al teu dia a dia, deixa que es mimetitzi amb tu. Per això el que pots fer és mirar sèries en versió original i subtítols amb el mateix idioma. També pots llegir llibres, premsa o blogs en l’idioma que estàs aprenent. Funciona, prova-ho

Fes servir la tecnologia. Canvia l’idioma del teu mòbil, xarxes socials o navegador a l’idioma que estàs aprenent. És una manera molt pràctica de deixar que l’idioma entri a la teva vida de mica en mica. També pots fer servir recursos que trobaràs a internet com són Duolingo o Anki, aquest per aprendre noves paraules.

Noves experiències amb un altre idioma. Perd la por a fer servir el nou idioma. Mira la teva sèrie preferida o les estrenes cinematogràfiques en versió original. Si has de buscar una recepta per fer un pastís de pastanaga no la busquis en català o castellà, fes-ho en anglès i si hi ha alguna paraula que no entens la cerques al diccionari.

Fer nous amics. Interaccionar amb el nou idioma és molt important. Per fer-ho pots buscar gent nadiua de l’idioma que estàs aprenent. Busca a prop de casa teva si n’hi ha. També pots buscar per internet gent que busca fer un tàndem lingüístic, és a dir, ell t’ensenya el seu idioma i a canvi tu li ensenyes el teu. Forçar-te a expressar-te en un nou idioma és molt útil per anar interioritzant les noves estructures lingüístiques al teu cervell.

No tinguis por de cometre errors. Cap de nosaltres ha nascut ensenyat. L’error és necessari per aprendre, ens ajuda a millorar.

 

No Comment

Leave a reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada